Timp: 10 ore
Initial nu aveam de gand sa urcam in creasta, ci sa mergem la Marele Grohotis si Cerdacul Stanciului. Dar pana la urma am facut una dintre cele mai grele ture de pana acum. Plecati la 5:00 dimineata din Bucuresti, la 8:00 eram la Plaiul Foii, si 30 de minute mai tarziu am plecat pe traseu.
Pana la 10:00 am ajuns la refugiul Spirlea, de unde se vede masivul in toata splendoarea sa.
De aici, am urcat mai departe pana la Zaplaz.
la Zaplaz |
Iti trebuie o oarecare indemanare la catarare, conditie fizica si ambitie sa urci pe acest traseu pana in creasta. Totusi este destul de abordabil, mi s-a parut mai usor fata de ce auzisem despre el. O ora si jumatate am facut de la Zaplaz pana la Refugiul Grind, in creasta. Nu am facut pauza la refugiu, dar am facut o pauza lunga pentru mancare, poze si admirat peisajul pe Varful La Om, cel mai inalt din Piatra Craiului.
Prapastiile Zarnestiului vazute de La Om |
La Om (Piscul Baciului) 2238 m |
Dupa pauza binemeritata, am luat-o pe creasta, spre nord, catre Varful Ascutit. Am mers foarte incet pe creasta, pentru ca haurile ce se deschideau in stanga si in dreapta potecii de 1 m latime ne-au obligat sa facem asta. Privelistea insa e superba.
Se vede cabana Curmatura si Poiana Zanoaga |
Satul Magura vazut din creasta |
Am mers de la La Om (2238 m) pe creasta nordica, trecand pe rand pe Caldarile Ocolite, Sbirii (2220 m), Vladusca, Timbalul Mare (2177 m), Varful Ascutit (2150 m), Padina Popii (2018 m), de unde ne-am retras din creasta spre Refugiul Diana, pe Triunghi Albastru.
Exista si varianta Brana Caprelor, pe Banda Albastra. Am coborat foarte mult pe grohotisuri destul de periculoase, si iar am mers incet pana la Refugiul Diana, de unde in 2 ore am fost jos la Plaiul Foii. A fost o tura superba, Piatra Craiului este cred cel mai frumos si spectaculos munte pe care am mers pana acum.