duminică, 21 septembrie 2014

Din nou in creasta Pietrei Craiului

Traseu: Plaiul Foii - refugiul Spirlea - La Zaplaz - La Lanturi - vf La Om - vf Ascutit - Padina Popii - refugiul Diana - Valea Ursilor - Plaiul Foii
Timp: 10 ore
Initial nu aveam de gand sa urcam in creasta, ci sa mergem la Marele Grohotis si Cerdacul Stanciului. Dar pana la urma am facut una dintre cele mai grele ture de pana acum. Plecati la 5:00 dimineata din Bucuresti, la 8:00 eram la Plaiul Foii, si 30 de minute mai tarziu am plecat pe traseu.
Pana la 10:00 am ajuns la refugiul Spirlea, de unde se vede masivul in toata splendoarea sa. 

 De aici, am urcat mai departe pana la Zaplaz.

la Zaplaz
Si daca tot era asa devreme si mai aveam la dispozitie inca 8-9 ore de lumina, ne-am uitat unul la altul si am hotarat pe moment sa o luam in sus, pe La Lanturi, spre creasta.










Iti trebuie o oarecare indemanare la catarare, conditie fizica si ambitie sa urci pe acest traseu pana in creasta. Totusi este destul de abordabil, mi s-a parut mai usor fata de ce auzisem despre el. O ora si jumatate am facut de la Zaplaz pana la Refugiul Grind, in creasta. Nu am facut pauza la refugiu, dar am facut o pauza lunga pentru mancare, poze si admirat peisajul pe Varful La Om, cel mai inalt din Piatra Craiului.

Prapastiile Zarnestiului vazute de La Om

La Om (Piscul Baciului) 2238 m

Dupa pauza binemeritata, am luat-o pe creasta, spre nord, catre Varful Ascutit. Am mers foarte incet pe creasta, pentru ca haurile ce se deschideau in stanga si in dreapta potecii de 1 m latime ne-au obligat sa facem asta. Privelistea insa e superba.









Se vede cabana Curmatura si Poiana Zanoaga

Satul Magura vazut din creasta

Am mers de la La Om (2238 m) pe creasta nordica, trecand pe rand pe Caldarile Ocolite, Sbirii (2220 m), Vladusca, Timbalul Mare (2177 m), Varful Ascutit (2150 m), Padina Popii (2018 m), de unde ne-am retras din creasta spre Refugiul Diana, pe Triunghi Albastru.
Exista si varianta Brana Caprelor, pe Banda Albastra. Am coborat foarte mult pe grohotisuri destul de periculoase, si iar am mers incet pana la Refugiul Diana, de unde in 2 ore am fost jos la Plaiul Foii. A fost o tura superba, Piatra Craiului este cred cel mai frumos si spectaculos munte pe care am mers pana acum.

duminică, 14 septembrie 2014

Piatra Craiului - Piatra Mica

Traseu: Fantana lui Botorog (BG) - Cabana Curmatura (PA) - Saua Crapaturii - Creasta Pietrei Mici - Crucea Eroilor - Poaiana Zanoaga (BG) - Fantana lui Botorog
Selfie cu vaca din Poaiana Zanoaga

Cabana Curmatura (1470 m)

Sira si puiul ei, Mookie

De la Curmatura pleaca mai multe trasee, punctul albastru e pentru Creasta mica a Craiului

In Saua Crapatura


Pe creasta

Creasta Craiului vazuta de pe creasta mica


Nics a fost la inaltime


Crucea Eroilor de pe Vf Petrei Mici (1816 m)

Remus, in adapatoarea oilor

Remus, unul din cainii de la stana din Poaiana Zanoaga

luni, 21 iulie 2014

Piatra Craiului - creasta nordica

Traseu: sat Magura - cheile Zarnestiului - cabana Curmatura - Vf Ascutit - creasta nordica spre Padina Popii - Vf Turnu - coborare la Curmatura - Magura
Timp total: 10 ore
Nivel: foarte greu la coborare, periculoasa de la Vf Turnu, pe stanci, foarte abrupt.

Indicator la Cabana Curmatura
A fost prima tura in Piatra Craiului. Eram foarte curios sa vad frumusetile despre care am auzit ca sunt in Crai. Nu am vazut prea multe, pentru ca vremea nu prea a tinut cu noi, ne-a plouat marunt pana la Curmatura, apoi am intrat in ceata pe creasta.

Urcare de la Curmatura spre Vf Ascutit


Urcare de la Curmatura spre Vf Ascutit

Creasta nordica Vf Ascutit - Vf Turnu

Desi nu am putut vedea toata privelistea, totusi ceata a fost buna la ceva, sus pe creasta: nu vedeam toata prapastia de o parte si de alta. Cum mie mi-e cam frica de inaltime, asta cred ca m-a ajutat.


Orasul Zarnesti la poalele Craiului






Coborarea de la Vf Turnu este destul de periculoasa, foarte abrupta